CERSETORUL
Sunt uimita cum poate viata sa-mi ofere subiecte despre care sa scriu. Ieri toata ziua am fost in pana de inspiratie. Astazi de dimineata in drum spre munca ma gandeam sa fac o pauza de scris. Imi luasem gandul, cand o scena mi-a atras atentia.
In fata mea am observat o doamna care era foarte atenta pe unde calca. Cred ca de vina erau pantofii care se vedea ca sunt noi. In timp ce ea era atenta la pantofi si la pietrele pe care mergea, din fata noastra se apropia un "barbat". Cred ca ai intalnit in drumurile tale acei cersetori murdari, zdrenturosi, cu barba incalcita, cu parul valvoi si mergand fara o directie anume. Omul nostru se incadreaza perfect in descrierea de mai sus. O diferenta pe care am sesizat-o era ca nu mirosea. Ce mi-a placut ca a inceput un dialog interesant cu doamna din fata mea.
"-Oricum sunteti frumoasa!" Un zambet larg i-a luminat intregul chip.
Doamna nostra spre mirarea mea nu s-a suparat, ci a facut un gest spre el de multumire. Se cunosteau. Chiar l-a oprit si i-a cerut un ziar din cele pe care el le scosese din interiorul haine. Am trecut pe langa ei cu gandul ca vreau sa povestesc aceasta intamplare inedita.
Cu putina imaginatie se poate construi o adevarata poveste pe acest subiect. In ce conditii s-au cunoscut, ce fel de relatie exista acolo, sunt o multime de intrebari al caror raspuns scot la iveala viata.
Inca odata viata mi-a dovedit ca in spatele aparentelor se ascund lucruri minunate si interesante. Aceasta intamplare mi-a aratat ca fiecare dintre noi suntem legati de ceilalti fara sa ne dam seama. Daca ne cunostem sau nu este mai putin important. Fiecare gest, fiecare privire, fiecare vorba si fiecare gand influenteaza pe cei din jurul tau fara ca tu sa realizezi de multe ori acest lucru. Esti constient de acest lucru?
7 comentarii:
Frumos episod.
Da, si eu cred asta. Nu stim niciodata ce influenta au actele noastre asupra celorlalti.
Nu e bine sa judeci un cersetor pentru faptul ca se imbraca saracacios si nu are casa. Nu stim ce l-a adus in situatia actuala, e foarte probabil ca in trecut sa fi fost un om respectabil. Noi insa, invatati sa-i evitam pe cei ca el, le sporim tristetea, cand de fapt, am putea macar sa ii tratam ca pe niste oameni normali, cel putin pana la proba contrara. De ce spun asta? Pentru ca unii nu apreciaza putinul oferit de tine, un strain, in ajutorul lor. Cum e sa mergi pe strada, sa auzi un cersetor rugandu-se de trecatori pentru 2 mii lei(vechi) care-i lipsesc sa-si ia o paine, sa-i dai painea (pentru ca tocmai te-ntorceai de la cumparaturi) si el sa zica: "Mda...e buna si asta." :| Ar fi vrut cumva una feliata? Sau "painea lui" erau tigarile si bautura.
Asta mi-a adus aminte de un film in care o fata imbracata ca o cersetoare in loc sa le ceara bani trecatorilor le oferea. Da, le oferea bani. Nimeni nu o asculta si aveau aceeasi reactie. Prejudecatile noastre guverneaza lumea in care traim si ne inchide de multe ori in fata unor oportunitati.
Pacat, iar asta pentru ca majoritatea crede in puterea banilor, nu a ideilor, a faptelor simple.
Cum se cheama filmul ?
Nu mai tin minte. Subiectul era altul, oricum.
Un frumos început de roman...
Ai putea scrie oricand o carte...
Ovidiu si Hawke, multumesc mult de tot. Sa scriu o carte este unul dintre visele mele. Acest blog este o actiune prin care ma dezvolt.
Trimiteți un comentariu