Ce iti doresti?

Astazi un prieten mi-a pus o intrebare: "Iti doresti sa ii inveti pe ceilalti sau ca ceilalti sa invete?" Multumesc Cristi!
I-am trimis un raspuns scurt si am hotarat sa dezvolt aici aceasta idee pentru ca m-a pus pe ganduri si mi-a placut foarte mult.
DA, imi doresc foarte mult sa-i invat pe ceilalti cu precizarea ca si ei sa-si doreasca acest lucru. Pentru mine procesul de invatare (profesor-elev) este un proces activ in care rolurile se schimba in mod frecvent. Totul depinde de persoanele implicate si de comunicarea care exista intre ele.
In experienta mea de formator (doar de un an) am observat ca pentru a-i face pe ceilalti sa invete ceea ce doresti trebuie sa creezi in primul rand o relatie cu ei. Atmosfera in care are loc procesul de invatare trebuie sa fie una de incredere reciproca, deschisa, pentru ca oamenii sa simta ca pot sa-si expuna ideile fara teama.
Relatia dintre noi ii face sa-mi dea exemple personale despre diferitele probleme abordate si cu fiecare exemplu oferit, eu invat. Stiu ca la viitoarea formare voi expune altfel problema incluzand si ceea ce am invatat intre timp. Stiu ca eu sunt acolo pentru a-i ajuta sa gaseasca solutiile la problemele lor.
In acest context am un citat dupa care ma ghidez. "Invatarea inseamna sa afli ceea ce stii deja. A face inseamna a demonstra ceea ce stii. Predarea inseamna sa le reamintesti altora ca si ei stiu ceea ce stii tu."
DA, imi doresc sa le reamintesc!!

2 comentarii:

macsuta spunea...

in ce domeniu esti formator? eu imi doresc ca ceilati sa invete! inveti doar daca vrei! am ajuns la nivelul la care ii invat doar pe cei motivati! eu invat de la cei mai buni decat mine! la inceput doream sa-i invat pe ceilalti! de abia acum citind-o pe rose charvet imi dau seama ca trebiue sa aflu criteriile celor cu care stau de vorba ca sa aflu daca vor sa invete! si eu am criteriile dupa care imi aleg colaboratorii: sa citeasca mult si rapid si din domenii variate, sa fie open mind! cam asta e!

adelaida spunea...

cum stii lucrez intr-o multinationala, formator sunt de 'nevoie' pentru ca cineva trebuie sa se ocupe de formarea oamenilor. Asta nu inseamna ca nu imi place,din contra imi place foarte mult. Asa mi-am constientizat acest talent, pentru ca, fara a ma lauda, este un talent.
Ce fel de carti citesti sau din ce domenii, mai precis?