Atitudine, calitatii, rautate

Credem ca ceea ce au ceilalti este mai pretios decat propria persoana. Nu este vina noastra. Asa am fost educati. Asa ne-au crescut in scoala. Sa apreciezi pe ceilalti si sa nu te scoti pe tine in evidenta. In orice lucru exista o masura. Atunci cand stii ca ai o calitate extraordinara este pacat sa nu o folosesti si sa nu o arati celorlalti. Atunci cand vezi o calitate la ceilalti este regretabil sa nu incurajezi dezvoltarea ei. Interactionam unii cu ceilalti intr-un ritm alert si in maniere atat de diferite incat uneori nu ne dam seama de propriile calitati. Talentele noastre sunt atat de bine ascunse incat nu se vad de prima oara. Avem nevoie de ajutor sa le descoperim si uneori dureaza o viata intreaga. Alteori o intamplare deosebita scoate la iveala trasaturi de caracter nemaipomenite. Atunci cand pierdem ceva sau pe cineva realizam importanta pe care a avut-o in viata noastre. In acele momente ii recunoastem importanta si valoarea. Nu conteaza cum priveste lumea ceea ce ai descoperit, ci importanta pe care o acorzi tu acelei descoperiri.
Sunt rare momentele cand ne privim cu adevarat sufletul. Cand o facem cautam o resursa care sa ne faca sa mergem mai departe, sa ne faca sa trecem peste momentele neplacute. De ce nu ne privim sufletul cand ne bucuram sau cand iubim? Uitam atat de repede clipele frumoase si ne amintim atat de usor cele mai putin placute. Se poate ca undeva in noi sa fie inradacinat raul atat de puternic incat este nevoie de multa munca si lupta cu tine insuti pentru a-l transforma in bine si frumos. Da, raul neinlocuit cu ceva frumos poate renaste din propria cenusa. Se simte nevoia umplerii acelui gol lasat de rau si atunci cel mai bine ar fi sa stam in medii in care raul este rar intalnit. Sa ne imbogatim experienta cu amintiri frumoase si placute. In timp felul in care privim viata si atitudinea noastra se schimba si apoi observam ca si ceilalti s-au schimbat. Ce straniu! Asa pare la prima observare apoi realizezi ca totul incepe sa se schimbe si in jurul celorlalti. Bineinteles, intervine aici o variabila mai putin luata in seama in mod normal, incapacitatea omului de a fi constant atat in sentimente cat si in actiuni. Poate parea minor acest lucru, dar de multe ori raul a iesit invingator in aceasta lupta datorita nesigurantei oamenilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Spui ca "poate parea minor acest lucru, dar de multe ori raul a iesit invingator in aceasta lupta datorita nesigurantei oamenilor...."

NU ! NICIODATA raul NU a invins. Doar ca noi stam cu lupa pe o intamplare, pe un fapt, pe o bucatica mica de istorie si NU Vedem ansamblul.....

Pe cuvant, raul NU a invins NICIODATA. Si nici nu va invinge, indiferent ce vor face unii sau altii. Sigur.

adelaida spunea...

Nesiguranta si inconstanta oamenilor lasa raului o poarta larg deschisa. Raul este un concept relativ asa ca nu ai de unde stii daca a invins sau nu. Poate la tine binele este mai puternic. Daca intrebam alti oameni vom auzi raspunsuri diferite.