BINE SAU RAU?

M-am confruntat de curand cu ideea de bunatate. Oamenii spun despre ei sau despre altii ca sunt buni. Aduc in discutie binele atunci cand o intamplare sau o situatie este benefica pentru ei.
Parerea mea este ca nu exista bunatate. Ca ceea ce este bine pentru tine poate sa fie rau pentru altcineva. Ca ceea ce a insemnat bine intr-un context poate fi rau in alta situatie. De fapt, noi dam valoare lucrurilor si oamenilor.
Sa ne imaginam ca suntem in contextul locului de munca. Ai un coleg care-ti cere ajutorul. Il ajuti din diferite motive de cateva ori. El te percepe ca fiind un coleg bun. Apare si situatia in care dintr-un motiv obiectiv nu-l poti ajuta. Perceptia lui asupra ta se schimba. Esti un coleg rau.
Sa luam de exemplu, mancarea. Exista alimente care unora le fac bine si altora le fac rau. Sau pana la un moment dat un aliment a fost bun si apoi intervine ceva si il respingi. Sunt sigura ca si tu poti sa dai o multime de exemple de acest fel.
Atunci cand spunem ca ceva este bun sau rau emitem judecati in functie de sentimentele care s-au nascut din interactiunea cu acel lucru. Atunci cand crezi ca ceva sau cineva este rau scoate-l din contextul initial si analizeaza inca odata. Ai putea sa descoperi ca parerea initiala nu mai este adevarata.
Intrebare: Cine spune daca este bine sau rau?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Faptele o spun, dar dupa cum ai subliniat, uneori binele este reversibil in rau.
Exista totusi si notiunea de "bine general, comun" : cu totii suntem de acord ca este bine dpdv moral/religios sa nu furi, ca este bine sa ii ajuti pe ceilalti, ca este bine sa citesti carti etc