Autocontrolul - prieten sau dusman?

Astazi am avut o experienta interesanta legata de autocontrol si putere. Venite una dupa alta, in medii diferite si cu persoane tot la fel de diferite, discutiile despre putere si autocontrol au fost lait motivul acestei zile. Am invatat o lectie care mi-a deschis ochii in privinta vietii mele.
Unul dintre personaje, profesor universitar specialist in geopolitica m-a facut sa constientizez ca orice om oricat de mic si orice pozitie ar ocupa in societate isi doreste puterea. Primul impuls a fost de negare, de contrazicere. O evaluare a contextului a dus la constientizarea adevarului, aici incluzandu-ma si pe mine. Notiunea de putere este atat de generala incat in randurile care urmeaza voi face referire doar la o latura a acesteia, controlul.
A doua discutie a fost legata exact de acest subiect. Cele doua subiecte se intrepatrund strans si voi aborda doar controlul din prisma proprie, adica autocontrolul. Am avut in viata mea perioade in care autocontrolul a jucat un rol important, pot spune chiar principal. Simteam ca prin autocontrol detin puterea asupra mea si a celorlalti. Imi doream sa cresc, sa devin un alt om si am realizat ca autocontrolul actiona ca o piedica. Autocontrolul devenise o cutie in care depozitam emotii, instincte. Era o limita a propriilor manifestari. Scuze ale acestei reprimari existau si le gaseam in diferite situatii si persoane. Nu doream sa-i ranesc pe ceilalti, imi doream sa devin un exemplu de urmat si sa dovedesc ca sunt mai buna decat restul lumii. "Sunt mai buna pentru ca reusesc sa ma controlez." Detineam putere asupra mea si implicit asupra contextului si anturajului.
Armura pe care o imbracasem singura ma proteja de cei care doreau sa ma raneasca. Oare toti doreau asta? Oare nu am pierdut si oameni care-mi doreau binele si nu au reusit sa treaca dincolo de sistemul meu de aparare? Nu voi sti niciodata pentru ca drum de intors nu mai exista.
De unde provenea nevoia de autocontrol? Existau mai multe frici. Frica de judecata celorlalti, frica de suferinta, frica de regrete, frica de a pierde puterea. Autocontrolul devenise arma si aliatul meu in lupta cu viata si cu restul lumii. Eram apreciata pentru aceasta calitate, pentru calmul aparent, pentru ca reuseam sa-mi stapanesc nervii in situatii conflictuale. Castigam increderea celorlalti si puterea mea asupra lor crestea.
In timp au inceput sa apara si dezavantajele. Inchisa in armura mea simteam ca pierd multe minuni ale vietii, imi lipsea bucuria de a trai asa cum simteam si cum doream. Imi impuneam limitele societatii si anturajului. Eram un alt om. Unde eram eu? Ma pierdusem intre zidurile propriei mele aparari. Este greu sa traiesti in permanenta in frica, sa evaluezi, sa analizezi, sa respecti regulile altora, sa reprimi sentimente si sa te inchizi in tine. Simteam ca devenisem inflexibila. Atenta mereu la ceilalti reactionam conform sistemului meu de aparare intr-o modalitate rigida. Am ajuns la concluzia ca puterea era a celor care-mi apreciau acest autocontrol. Asa ca intr-o oarecare masura am renuntat la el. Il folosesc in contexte bine definite si reusesc sa pastrez un echilibru intre cele doua extreme.
A disparut astfel teama de parerea celorlalti, teama de a pierde puterea, frica de a pierde autocontrolul si am reusit sa traiesc asa cum imi doresc si cum simt dupa propriile mele reguli. Am devenit mai flexibila, mai increzatoare in mine, mai deschisa cu ceilalti si pot sa invat de la fiecare om si din fiecare situatie nou. TRAIESC!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Ai pornit de la o premisa gresita; normal ca ai ajuns la o concluzie gresita.

Ce este gresit ?
"imi doream sa devin un exemplu de urmat si sa dovedesc ca sunt mai buna decat restul lumii"

TOT ce faceai depindea de Ceilalti.

E ceea ce batranii intelepti denumeau mandrie si orgoliu; o mare capcana a celor care vor sa evolueze.

Daca vei schimba "un pic" motivul autocontrolului, vei descoperi ca este nu numai util, ci indispensabil.

Sa iti Doresti ca Astazi sa fii mai buna, mai inteleapta, mai armonioasa decat Ieri; si Maine mai [....] decat Astazi.

Vezi cum se schimba perspectiva ?

Nu mai pune atata la suflet parerile celorlalti; e "gura lumii" si nimic mai mult.

Aplica autocontrolul pentru Tine si Viata ta va fi mai frumoasa si mai plina. Sigur.

dragos s. spunea...

mi-a luat darael vb din gura...
fii pt tine..in orice ai face..nu pt altii...

adelaida spunea...

Darael si Dragos, poate ati observat ca am folosit timpul trecut. Asta a fost odata. Acum am scris despre autocontrol si putere influentata fiind de ultimele evenimente si de conversatiile avute.

Anonim spunea...

OK

Dar tot mai tii la parerea altora, asa, macar un pic, un picusor-piculet :)))

adelaida spunea...

Culmea este ca am devenit foarte selectiva si tin la parerea celor care conteaza in viata mea si conteaza si felul in care comunica cu mine.

Anonim spunea...

daca ai ajuns la aceasta concluzie nu ai detinut niciodata autocontrolul nemaivorbind despre control. Nu inseamna sa detii controlul printr-o sharada a personalitatii tale.Sa detii autocontrolul inseamna sa te contolezi in ceea ce faci si sa nu ai anumite reactii nici macar la nivelul sufletului. Sa controlezi pe cineva nu inseamna sa iti pese de parerea ce o are acea persoana de tine ci sa il poti manipula incat sa aiba parerea pe care o doresti tu sa o aiba despre tine si daca tu vrei ca el sa isi schimbe atitudinea si sentimentele fata de tine sa o poti face in orice moment a zilei fara un efort prea mare. Ai amestecat puterea cu controlul da e drept fara autocontrol nu ai control"noscete ipsum" si fara control nu ai putere. Daca chiar ai fi avut vre-o data putere nu ai fi ajuns la concluzia puerila la care ai ajuns, dar sincer dupa umila mea parere tu nu ai avut niciodata nici macar un autocontrol desavarsit pt ca te cautai in ochii celor din jurul tau nu in ochii tai . Pt a ajunge la autocontrol in primul rand ar trebui sa iti cunost toate limitele ba chiar mai mult sa ajungi sa le depasesti sa ai atitudinea care vrei sa o ai in momentul in care vrei sa o ai fara sa necesite explicatii fundamentale. Eu personal is de parere ca nu imi cunosc nici macar limitele mele nemai vb de control si putere;dar, dupa parerea mea esti exptrem de naiva si traiesti intr-o lume mult prea copila