Moral sau imoral

Zilele trecute o colega mi-a adresat urmatoarea intrebare: Ti se pare normal ca o femeie maritata sa se indragosteasca? Raspunsul meu a venit instantaneu: DA. Ea a continuat: Dar vezi tu ca societatea vede imorala o legatura.
Ce inseamna moral si imoral? Moral in dex = Care aparţine moralei, conduitei admise şi practicate într-o societate, care se referă la morală. Imoral in dex = Care este contrar moralei, care calcă principiile ei, care nu are nici un principiu moral.
Cine spune ce este moral si ce este imoral? Daca ne referim la definitie societatea este cea care hotaraste aceste limite. De-a lungul istorie societatea s-a schimbat atat de mult incat moralitatea a devenit o masca dupa care se ascunde atunci cand doreste sa marginalizeze, sa judece si sa arunce cu pietre. Cine este aceasta societate? Gura lumii nu se inchide nici dupa moartea ta, nici daca esti corect si cinstit. Intotdeauna va exista cineva care va avea ceva de comentat si de indreptat la comportamentul tau, la tine.
Si atunci de ce sa-mi traiesc viata dupa cum doreste moralitatea societatii cand eu stiu mai bine ce este bine pentru mine?
Preluam de la parintii nostri credinte care ne limiteaza, care ne conduc viata. Este dificil sa treci peste acestea si sa gandesti prin propriile tale experiente. Este si mai dificil sa traiesti fara sa-ti pese de ceilalti, de fapt de ceea ce spun ceilalti. Acum o intrebare pentru cei care se tem de gura lumii: Cine traieste in locul vostru? Cumva societatea?
Si, bineinteles ca ramane intrebarea initiala: Ti se pare normal ca o femeie maritata sa se indragosteasca?

7 comentarii:

dragos s. spunea...

lojic ca mi se pare normal. daca e moral sau imoral deja nu ma intereseaza. gura lumii sloboda. si e viata ei/lui. am zis ce aveam de zis. punct.

Anonim spunea...

Morala n-are nicio treaba cu sentimentele iar a te indragosti presupune aparitia unor sentimente (cam greu de controlat dpdv rational).

Deci e moral. Nedrept dar moral.

Anonim spunea...

moral e,dar etic?

adelaida spunea...

Atat moralitatea cat si etica sunt stabilite de societate. Mi-am expus parerea in insemnare.

Anonim spunea...

Moral sau imoral... fata de cine?

adelaida spunea...

O intrebare pe care o asteptam. Motanik, multumesc.

Anonim spunea...

Intai de toate, as zice ca nu e moral, nu corespunde nici cu standardele frumosului si ale idealului sa te casatoresti fara sa iubesti. Daca nu din dragoste te casatoresti,atunci mai ramane o varianta - te.ai casatorit din interes. Urat! Si de.aici incep sa curga si alte uratenii... De.aici ajungi si sa fii in lumina judecatilor altora daca e moral sau nu sa te indragostesti de altul.
Iar daca te.ai casatorit din dragoste, n.ai cum sa te mai indragostesti de altul. Pt ca dragostea presupune sa te pui trup,minte si suflet in celalalt. Ori astfel fiind lucrurile,dragostea iti pune ochelari de cal - altcineva decat cel pe care il iubesti nu mai exista,sau,n.ai cand sa il vezi. Iar daca incepi sa vezi, reconsidera.ti sentimentele,mai mult ca sigur n.ai iubit. Dragostea se confunda usor cu altele...