AUTOCONSTIETIZARE

Viata ma face sa constientizez lucruri pe care le stiam. Zilele acestea am realizat ca ne schimbam cu fiecare clipa care trece pe langa noi. De aceea atunci cand spunem ca il stim pe omul de langa noi ne inselam amarnic. Nu ai cum sa te cunosti decat pe tine. De multe ori chiar si tu ramai un mister pentru tine insuti. Ce sa mai spun de ceilalti pe care ii vezi din cand in cand si care dintr-o data iti par altfel decat erau. M-am schimbat eu? S-au schimbat ei? Raspunsul este afirmativ la ambele intrebari.
Interactionam cu oamenii din jurul nostru, cunoscuti sau necunoscuti si credem ca-i cunoastem si cel mai important credem ca ne cunoastem. Oare este adevarat? De unde stim daca ne cunoastem sau nu? Exista situatii in care stii deja cum vei reactiona si apar unele noi in care raspunsurile tale sunt neasteptate si pentru tine si pentru ceilalti.
Vorbim de valori, de credinte, de Sine, de autocunoastere. Noi ne schimbam cu fiecare clipa traita si toate acestea se schimba odata cu noi. Valorile de astazi nu corespund cu cele de ieri, credintele de maine sunt diferite de cele de acum un an. Maine intampini o situatie care-ti rastoarna intregul sistem de valori si altele apar in loc. Exista ceva stabil intr-adevar in noi si in jurul nostru? Nici macar stanca nu ramane la fel. Noi oamenii cum am putea?
Emitem judecati de valoare despre noi si ceilalti in functie de diferite contexte. Contextul se modifica, noi nu mai suntem aceeiasi si judecata facuta in conditiile anterioare revine cu putere. Daca o persoana s-a dovedit inferior tie intr-un anumit context sigur data viitoare cat o vei intalni iti vei aminti de aceea judecata. Omul acela s-a schimbat in timp, sigur a invatat ceva nou, sigur stie ceva care-l poate face superior tie (poate era si inainte). Punem etichete fara sa incercam sa vedem si sa simtim dincolo de aparente.
Este bine sau nu? Eu stiu raspunsul meu. Tu il cunosti pe al tau?

2 comentarii:

alexandru petras spunea...

ce faci tu in post-ul asta este o radiografie a unui animal numit Om. Si ca parte din aceasta ciudata rasa eu zic ca tot ce ai spus tu este de bine..este normal sa fie asa... asta ne este firea. Daca este bine raportat la niste valori ideale scrise doar in carti..atunci nu stiu care este raspunsul.
Dar aici in Savana Omului orice gest, orice gand, orice sunet ...orice este normal...
nimic nu iese din tiparele noastre... nimic nu este rau .

adelaida spunea...

Vorbeam despre valorile existente, constiente sau neconstientizate. Normalitatea este un lucru subiectiv, caruia fiecare dintre noi incearca sa-i dea o forma si o identitate. La fel si raul si tiparele. Schimbarea prezenta in noi si in viata noastra este una sau rea in functie de fiecare.