NOSTRADAMUS

Exista la editura Humanitas colectia Cartea de pe noptiera. Unele dintre ele sunt usor de citit si le termini foarte repede. Asta nu inseamna ca sunt de proasta calitate, ci doar ca sunt scurte.
Aseara mi-a cazut in mana cartea Invierea lui Mozart scrisa de Nina Berberova. Cartea nu pot sa spun ca este o capodopera, dar mi-a placut ideea care a stat la baza ei. Totul incepe cu o intalnire la care se discuta despre razboi (actiunea se petrecea in Franta in timpul ocupatiei germane). Personajele sunt dezamagite de ceea ce se intampla si se intreaba ce ar spune diferiti oameni daca ar trai acele vremuri.
Intrebarea pusa de unul dintre ei a fost: Daca ati putea sa inviati un om, pe cine ati alege?
M-am gandit la raspunsul meu si singurul care mi-a venit in minte a fost Nostradamus. De ce tocmai pe el? Este cel in jurul caruia s-au spus o groaza de povesti si exista adevarate cercetari legate de scrierile lui. El ce ar spune daca ar cunoaste toate aceste lucruri? Mi-as dori sa-i aflu parerea despre ce se intampla astazi la nivel mondial si sa-mi spuna daca chiar asa vedea el situatia la momentul respectiv. As avea o multime de intrebari pentru el.
Fiecare dintre noi avem propriile pareri despre contemporaneitate. Exista si alte personalitati din trecut care au facut previziuni asupra viitorului lor. Pe cine ai dori sa readuci in viata pentru a vedea prezentul tau? Pe cine ai alege si de ce?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt multi care pleaca dintre noi mult mai devreme decat trebuie, multi care nu isi termina misiunea si idealurile pe care le au... Eu l-as readuce la viata si l-as lasa sa traiasca mult timp de acum incolo pe Leonardo da Vinci... sunt f curios ce idei trasnite ii mai trec prin cap! :P

Blue spunea...

Berberova este una din autoarele mele favorite - recomand cu caldura si celelalte carti ale ei (aparute in general tot la Humanitas). Ma bucur ca ti-a placut! :)